EU och Romarriket jämförs med varandra - Holger Nilsson                                     


Publicerad mars 2002

 

 

Vi har här ovan med en rubrik från Dagens Nyheter. Denna är från den 11 dec, 1997.
I en underrubrik till denna kan man också läsa: ”Intresset för en gemensam valuta går igen. Romarnas guldmynt gällde för alla i imperiet under 150 år.”
Vi kan också ta med ett citat från artikel: ”Även EU-kommissionären Hans Van Den Broek som har ansvar för utvidgningen har också - halvt på skoj och halvt på allvar - jämfört det nya EU med det Romerska Imperiet.”
Det är mycket intressant att man  i Dagens Nyheter gör en koppling mellan Romarriket och EU.
Den som känner till Bibelns profetior vet om att dessa talar om ett, som man brukar uttrycka det, ”återupprättat romarrike”, i den yttersta tiden.
Denna förkunnelse har faktiskt funnits med ända sedan den första kristna tiden, då de första kommentarerna skrevs till Uppenbarelseboken. Det har alltså så länge funnits profetisk klarhet om vad som skulle ske i den yttersta tiden. 
Nu är vi där. Nu har vi en stormakt som till stora delar befinner sig på det gamla romerska territoriet – vi benämner den: Europaunionen. 
Vi skall ta med ett exempel som belysning på hur det har framställts när man redogjort för denna profetiska verklighet. Vi citerar den erkände teologen F. Godet. Han skriver i boken Bibliska studier, som utkom 1884, följande:
”uppenbarelsebokens vilddjur, denna mot kyrkan fientliga makt, som skall uppstå ur det europeiska statsförbundet, vilket utgått från det fjärde världsriket.” (Det fjärde världsriket är som många bibelläsare väl känner till, det romerska riket.)
Vi kan här se att Godet redan 1884 skrev om det europeiska statsförbundet. Detta skrev han utan att ens se skymten av något sådant på den tiden, men han såg i det profetiska ordet, att det skulle bli ett sådant.
Vi skall också citera EU-kommisionens ordförande Romano Prodi: ”detta är första gången sedan romarriket fall som Europa har en möjlighet att enas politiskt.”
Vi lever i historiska och profetiska tider. Det andra bara sett på Bibelns blad i profetian - det ser vi när vi tittar ut över Europa. Inte heller det förmår att väcka alla.

 

Klicka här för utskrift Skriv ut!


© www.flammor.com